Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

diastixo.gr | 23 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 
diastixo.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ
συνέντευξη στον Στάθη Κουτσούνη
 
Ο Αλέξανδρος Ίσαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1941 και είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του. Παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1976 με την ποιητική συλλογή Όμιλος Φίλων Θαλάσσης – Ο Ισορροπιστής, που τιμήθηκε με το βραβείο Μαρίας Ράλλη (1977). Στη συνέχεια εξέδωσε τις συλλογές Οι παρενέργειες της σιωπής (1984), Οι Τριστάνοι (1992), Θα επιστρέψω φωτεινός (2000) και τη συγκεντρωτική έκδοση Εγώ ένας...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Διαβάστε στο BOOKPRESS.GR - 21 Φεβρουαρίου 2014

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - Το άγγιγμα της αμαρτίας - Φανή Πανταζή

Με αφορμή τον θάνατο της μητέρας του Ισμήνης, ο Λεωνίδας Μαυρόπουλος επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από δώδεκα χρόνια αυτοεξορίας. Έφυγε κυνηγημένος από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν ακόμα για ένα έγκλημα που διέπραξε εν αγνοία του.
Θα βρει άραγε ο Λεωνίδας την προσωπική του δικαίωση, αυτή που θα τον απελευθερώσει και θα του επιτρέψει να γευτεί επιτέλους την ευτυχία;
H πολυκύμαντη ιστορία μιας οικογένειας όπου τα μίση και οι ερωτικές αντιζηλίες ορισμένων μελών της προκάλεσαν ανείπωτο πόνο και αδίκησαν εκείνους που θέλησαν να ζήσουν τον έρωτα και να χαρούν τη ζωή.
Περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002402 

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

diastixo.gr | 20 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ενημέρωση από το diastixo.gr. Δεν μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό e-mail? Δοκιμάστε εδώ.
diastixo.gr

ΑΡΘΡΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ
του Φίλιππου Φιλίππου
H πρόσφατη έκδοση από την Άγρα και το Βιβλιοπωλείον της Εστίας του βιβλίου του Ανδρέα Εμπειρίκου Ο «Σέργιος και Βάκχος» του Μ. Καραγάτση μας προκαλεί και μας προσκαλεί να θυμηθούμε έναν σπουδαίο συγγραφέα, τον Μ. Καραγάτση. Όπως γράφει στον πρόλογό του ο γιος του Λεωνίδας, ο Εμπειρίκος θεωρούσε τον Καραγάτση τον πιο σημαντικό Έλληνα μυθιστοριογράφο.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ | Διασκεδάστε με αποκριάτικες δράσεις φιλαναγνωσίας!

Facebook Twitter More...
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Οι Απόκριες έχουν έρθει! Στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αποτελεί προτεραιότητά μας και θεωρούμε ότι τα βιβλία μας μπορούν να υποστηρίξουν τον σκοπό αυτό σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες! Έτσι και τις Απόκριες, είμαστε δίπλα σας με πολλές ιδέες για να γιορτάσετε «φιλαναγνωστικά» και ταυτόχρονα να διασκεδάσετε με τους μαθητές σας!

Σας προτείνουμε λοιπόν να διαβάσετε βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ και να συνοδεύσετε την ανάγνωση με αποκριάτικες δράσεις φιλαναγνωσίας! Φτιάξτε με τους μαθητές σας μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουμε και απολαύστε τις Απόκριες παρέα με τους ήρωες των βιβλίων!

Το εξαιρετικό μυθιστόρημ​α του Δαμιανού Χατζημηνά «Τρομοκράτ​ες του ονείρου», από τις εκδόσεις Κέδρος

Δαμιανός Χατζημηνάς
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-04-4386-8, σελ. 224, τιμή: 12.00 €
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Δαμιανού Χατζημηνά, «Τρομοκράτες του ονείρου».
Ένα γαλάζιο γράμμα-φύλλο πορείας με παραλήπτη τον Κισσό, τον ήρωα αυτής της ιστορίας που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο «φαντασιακό» και στην πραγματικότητα. Ξεκινώντας ένα ταξίδι αναγνώρισης στα χωριά του Έβρου αγωνίζεται, περιπλανιέται, αφουγκράζεται την Ανατολία και αναζητεί συμμάχους στον δίκαιο αγώνα.
 

Διαβάστε στο BOOKPRESS.GR - 18 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Καλό ΣΚ με το εξαιρετικό βιβλίο ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ του Καλέντ Χοσεϊνί

Σ' ένα χωριό στο Αφγανιστάν, δύο αδέλφια μεγαλώνουν χωρίς τη μητέρα τους και βρίσκουν αποκούμπι ο ένας στον άλλον. Για την τρίχρονη Παρί, ο Αμπντουλάχ είναι περισσότερο σαν μητέρα παρά ο μεγαλύτερος αδελφός της. Για τον δεκάχρονο Αμπντουλάχ, η Παρί είναι όλη του η ζωή. Όταν ο πατέρας τους παίρνει την απόφαση να πουλήσει την Παρί στους πλούσιους Βαχντάτι που μένουν στην Καμπούλ, τα αδέλφια χωρίζουν.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η Παρί ξεχνά το παρελθόν της και κάποια στιγμή μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τη θετή μητέρα της. Ο Αμπντουλάχ παραμένει στο Αφγανιστάν και παλεύει καθημερινά για να επιβιώσει, χωρίς ποτέ να καταφέρει να γιατρέψει την πληγή του αποχωρισμού από την αδελφή του. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι αλλά θα είναι πια πολύ αργά για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.
Από την Καμπούλ στο Παρίσι και από το Σαν Φρανσίσκο στην Τήνο, ξετυλίγεται η συγκινητική και αξέχαστη ιστορία μιας οικογένειας, τα μέλη της οποίας αγαπούν, μισούν, προδίδουν, τιμούν και θυσιάζονται. Ένα μ... (
More)

diastixo.gr | 16 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 
diastixo.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ
συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
 
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης είναι από τους σπουδαιότερους Έλληνες μαρξιστές φιλοσόφους. Με πλούσια δράση στο πανεπιστήμιο αλλά και συγγραφική. Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο του και επανεκδόθηκαν δύο άλλα.
Κύριε Μπιτσάκη, η φετινή χρονιά μάς επιφύλαξε μια έκπληξη. Επανεκδώσατε δύο βιβλία σας, τα Τι είναι φιλοσοφία και Ένα φάντασμα πλανιέται, καθώς και ένα καινούργιο, το Ανθρώπινη φύση. Υπάρχει και συνέχεια;

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

diastixo.gr | 13 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


diastixo.gr

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ

Η πρώτη μου ενασχόληση με το «ηχόραμα» έγινε το 1986 με τους Προσανατολισμούς στο Αιγαίο, πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Μετά το Σκουριά κι αρμύρα, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Ελένης Καραΐνδρου, το Ημέρα Τρίτη σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη κ.ά Από τότε έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων στην Ελλάδα...

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - Κλεισμένη Πύλη Παραδείσου - Μαρία Τζιρίτα


Ο έρωτας της Δανάης για τον Αντρέα είναι και η κόλασή της. Άραγε θα καταφέρει ν' ανοίξει την κλεισμένη πύλη του παραδείσου της και να ζήσει μαζί του ευτυχισμένη; Ή μήπως τελικά θα διαπιστώσει πως ο πραγματικός παράδεισος δεν έχει ποτέ τις πύλες του κλειστές;

Περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=1002255

Διαβάστε στο BOOKPRESS.GR - 11 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ» ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕ​ΙΟ «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ»

Οἱ ἐκδόσεις ΚΙΧΛΗ καὶ τὰ βιβλιοπωλεῖα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
σᾶς προσκαλοῦν στὴν παρουσίαση τοῦ βιβλίου  τοῦ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ
Μάρτυς μου Θες   τὴν Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, στὶς 7 μ.μ.,
στὸν «Εὐριπίδη στὴ Στοά».
Θὰ μιλήσουν  ὁ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, οιητής, κριτικὸς
καὶ ἡ ΜΠΕΛΙΚΑ-ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΥΜΠΑΡΕΛΗ, υγγραφέας, μεταφράστρια.
 ☞ «Εὐριπίδης στὴ Στοά», Ἀνδρέα Παπανδρέου 11,
Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800644
 

diastixo.gr | 9 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 
diastixo.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ANΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΖΗΣ
συνέντευξη στον Νίκο Νικολαΐδη
Με τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας στο ενεργητικό του μέσα σε τριάντα χρόνια ο Ανδρέας Πάντζης είναι ο πιο γνήσιος πρεσβευτής του κυπριακού σινεμά. Τον συναντήσαμε με αφορμή τη νέα του δημιουργία Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ που βγαίνει αυτές τις ημέρες ως ανεξάρτητη διανομή και είχαμε μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Με την ίδια αμεσότητα και το ήθος που διακρίνει τις ταινίες του...

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οργάνωσε αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν του Πανεπιστημιακού δασκάλου και διαπρεπούς κλασικού φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη, η οποία διεξήχθη, με εξαιρετική επιτυχία, στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τελετών της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46), στις 29 Ιανουαρίου 2014.
Για το έργο του τιμωμένου μίλησαν διεξοδικά ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Αναστάσιος Στέφος και οι Δημήτριος Κυρτάτας, Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλειος Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Βέικου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Λέκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πρώην  Πρόεδρος της ΠΕΦ.
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Μαρωνίτης, συγκινημένος, ευχαρίστησε την ΠΕΦ και τους ομιλητές και διάβασε, σε μετάφραση που ο ίδιος ετοιμάζει, τον Πρόλογο και την Πάροδο της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
Στο τέλος της εκδήλωσης το Προεδρείο του Δ.Σ. επέδωσε στον καθηγητή τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στις κλασικές σπουδές, την προσφορά του στην παιδεία του τόπου μας και την πολύτιμη συνεργασία του με την ΠΕΦ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών (Πρόεδρος Νικόλαος Ουζούνογλου) για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Τελετών, καθώς και τις Εκδόσεις Άγρα, Πατάκης, Κέδρος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, για την προσφορά των βιβλίων του καθηγητή, για τη λειτουργία της έκθεσης, στο χώρο της εκδήλωσης, και τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Ένωσης.
Αναστάσιος Αγγ. Στέφος

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

diastixo.gr | 2 Φεβ. 2014 | Ηλεκτρονικό περιοδικό για το ΒΙΒΛΙΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου
Η Μαρία Πάουελ εργάζεται ως σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών (τελευταία δουλειά της η Λιμουζίνα του Ν. Παναγιωτόπουλου). Για το πρώτο της βιβλίο Δεσμά αίματος που έγραψε πριν από έντεκα χρόνια τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου από το περιοδικό Διαβάζω, ενώ το ίδιο έργο βγήκε και πριν από τρία χρόνια στο σινεμά. Στην Όξινη βροχή της δυο μοναχικά άτομα ανταμώνουν κάτω από ακραίες συνθήκες σε...